Skip to main content

Bedrijfsbezoek organiseren? Lees dan snel onze tips!

Organiseer jij binnenkort een bedrijfsbezoek voor leerlingen of zit je erover na te denken hoe je leerlingen enthousiast maakt voor je bedrijf? In dit blog geven we je acht praktische tips voor de invulling van je programma. Zo laat je een onvergetelijke indruk achter bij de leerlingen en haal je het meeste uit het bedrijfsbezoek.

Tip 1: Zorg voor een warm ontvangst

Het is altijd prettig als je gastvrij wordt ontvangen, vooral als je ergens voor de eerste keer komt. Voor jongeren is dit net zo belangrijk, al wel niet belangrijker. Voor jongeren kan het namelijk best spannend zijn om kennis te maken met nieuwe mensen en het bedrijfsleven. Daarom is het belangrijk dat je zorgt dat de leerlingen worden opgevangen bij aankomst. Door ze iets te eten of te drinken aan te bieden heet je ze welkom en laat je ze rustig de eerste indrukken verwerken.

Tip 2: Een goede voorbereiding

Het doel van het bedrijfsbezoek is om de leerlingen een duidelijk beeld te geven van jouw bedrijf, de werkzaamheden en dus hun mogelijke toekomstige werkveld. Bereid je presentatie daarom goed voor. Vraag aan collega’s of de informatie samenhangend is en een goed beeld geeft van het bedrijf. Zo kom je professioneel over en is de kans kleiner dat je iets vergeet te vertellen.

Tip 3: Zorg voor structuur

Voor jongeren is het prettig om te weten wat ze kunnen verwachten tijdens het bedrijfsbezoek. Zo kunnen ze hun concentratie beter verdelen. Vertel in je introductie wat er op het programma staat. Vraag ook aan de leerlingen wat zij verwachten van het bedrijfsbezoek, zo kan je aan het einde toetsen of de verwachtingen zijn waargemaakt of dat sommige onderwerpen nog wat extra aandacht verdienen.

Tip 4: Sluit je verhaal aan op je publiek

Het is belangrijk dat jongeren begrijpen waar je het over hebt. Stem je verhaal af op je doelgroep, denk aan leeftijd en niveau. Door een rondleiding te geven na de introductie kunnen leerlingen kennis maken met collega’s en kunnen ze de informatie van de presentatie koppelen aan de praktijk. Zorg ervoor dat je tijdens de presentatie en de rondleiding moeilijke vaktermen vermijd. Zo zorg je ervoor dat jongeren de informatie beter begrijpen en zich in kunnen leven in de situatie.

Tip 5: Wees enthousiast

Inspireer leerlingen door met enthousiasme te vertellen over je bedrijf en beroep. Enthousiasme werkt aanstekelijk en zorgt ervoor dat een positief beeld over jouw beroep en bedrijf blijft hangen bij de leerlingen. Door open te zijn over de leuke aspecten binnen je bedrijf, zullen leerlingen zich sneller op hun gemak voelen en je inspireren met hun kijk op de wereld.

Tip 6: Zorg voor interactie

Het leukste aan het bedrijfsbezoek is natuurlijk zelf dingen doen en ondernemen! Houdt de presentatie kort en zet leerlingen daarna aan het ‘werk’. Maak je binnen jouw bedrijf gebruik van machines? Laat leerlingen zien hoe deze machines werken en wat je ermee kan doen. Of geef ze een praktijkopdracht, organiseer een rollenspel of laat ze iets maken wat ze mee naar huis kunnen nemen. Wil je ze extra motiveren? Organiseer een competitie wie het mooiste product heeft gemaakt, of wie het beste heeft opgelet en geef een mooie prijs aan de winnaar(s).

Tip 7: Breng jongeren in contact met mensen

Breng de leerlingen in contact met andere medewerkers, stagiaires, klanten of cliënten. Door ze samen een activiteit te laten doen geef je ze de ruimte om vragen te stellen en maken ze kennis met hoe het er echt aan toe gaat binnen het bedrijf. Deze interactie wordt vaak gewaardeerd en geeft ze een breder beeld van wat er allemaal speelt binnen jouw bedrijf.

Tip 8: Geef iets kleins mee na het bezoek

Wil je dat jongeren na het bezoek ook nog een aan je denken? Laat ze dan iets maken wat ze mee kunnen nemen. Daarnaast werkt het ook vaak goed als je een klein souvenirtje met het bedrijfslogo meegeeft. Denk bijvoorbeeld aan een sleutelhanger, stressbal of notitieboek. Hierdoor vergroot je de kans dat jouw bedrijf ‘s avonds aan de keukentafel ook nog ter sprake komt.

Met deze 8 tips maak jij de jongeren zeker enthousiast! Succes met de voorbereidingen.

Is een bedrijfsbezoek iets voor jou?

Wil jij leerlingen uitnodigen om jouw bedrijf te komen bezoeken? Plaats dan snel je aanbod op Platform Scholen & Bedrijven.

About the author

Kansrijke Groningers

We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze websites goed werken en veilige analytische cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te bieden.