Skip to main content

Hoe zorg je voor een onvergetelijke snuffelstage?

De leerling van vandaag is de collega van morgen.

Vind jij jouw baan de allerleukste die er is? Dan heb je nu de kans om jongeren vroegtijdig te enthousiasmeren voor jouw vakgebied door het organiseren van een snuffelstage! Snuffelstages bieden jongeren de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende bedrijven in de regio. Laat jongeren ervaren wat werken binnen de branche inhoudt en draag bij aan het ontdekken van hun talenten en interesses. Wat is er nu leuker dan jongeren op jonge leeftijd al kennis te laten maken en te enthousiasmeren voor het werk dat jij doet? Met onderstaande tips zorg je voor een onvergetelijke snuffelstage!

1. Laat een stagiair zich 'thuis' voelen

Het is belangrijk dat er snel een vertrouwensband met de stagiair ontstaat zodat de leerling zich snel thuis voelt. Koppel daarom een vaste begeleider aan de leerling. Zo weet de leerling bij wie hij moet zijn om vragen te stellen en eventuele problemen te bespreken.

2. Diverse opdrachten

Vraag de stagiair wat hij of zij wil leren en waar hun interesses liggen. Door het aanbieden van uitdagende en afwisselende werkzaamheden, passend bij het opleidingsniveau, krijgt de leerling de kans om zichzelf en zijn of haar interesses verder te ontwikkelen. Hierdoor voelt de leerling zich waardevol en kan hij of zij zich oriënteren op verschillende aspecten uit het werkveld.

3. Overleg op vaste momenten.

Door het plannen van vaste overlegmomenten weet de stagiair waar hij of zij aan toe is. Het vastleggen van overlegmomenten biedt niet alleen de stagiair, maar ook de begeleider de mogelijkheid om een goede planning te hanteren. In drukke of minder drukke tijden, er is altijd wel iets om te bespreken, alleen al de vraag hoe het met de leerling gaat kan erg waardevol zijn.

4. Geef complimenten

Motiveer en stimuleer eigen initiatief, fouten maken mag en benoem het als de stagiair een opdracht goed heeft uitgevoerd. Dit geeft zelfvertrouwen!

Is een snuffel-stagiair iets voor jouw bedrijf?

Wil jij ook een snuffelstage aanbieden? Plaats dan je aanbod op Platform Scholen & Bedrijven en maak zo kenbaar dat leerlingen van het voortgezet onderwijs van harte welkom zijn bij jouw bedrijf. Laat leerlingen ‘snuffelen’ en zich oriënteren op de toekomst. Tegelijkertijd maak jij kennis met de nieuwe generatie medewerkers én krijg je inzicht in welke onderwerpen de nieuwe generatie bezighoudt.

About the author

Kansrijke Groningers

We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze websites goed werken en veilige analytische cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te bieden.