Skip to main content

Zo haal je het maximale uit je vacaturetekst!

Een goede en complete vacaturetekst is belangrijk voor leerlingen om de juiste stageplaats te kiezen. Zo moet je een goede omschrijving geven van je bedrijf maar ook van de inhoud van de snuffelstage. Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van een vacaturetekst? Om te zorgen dat jij het optimale uit jouw vacaturetekst haalt hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. Lees snel verder en kom erachter wat niet kan missen in jouw vacature.

1. Vacaturetitel

Begin met een specifieke vacaturetitel, zo wordt direct duidelijk wat jouw vacature omvat. Probeer de leerling te verleiden om bij jouw bedrijf stage te komen lopen, doe dit door een krachtige vacaturetekst te schrijven. Zorg dat de leerling wordt verleid, door bijvoorbeeld als vacaturetitel niet alleen ‘meeloopstage drogisterij’ te kiezen, maar vul de titel aan: ‘leerzame meeloopstage bij gezellig leerbedrijf’. Zo daag je de leerling uit om verder te lezen.

2. Structuur in jouw vacature

Ze klinken misschien logisch, maar dat maakt onderstaande punten niet minder belangrijk:

  • Maak gebruik van nuttige kopjes
  • Denk om een juiste opbouw, ga niet van de hak op de tak
  • Gebruik zoveel mogelijk je en geen wij of u, dit klinkt erg afstandelijk
  • Leerlingen scannen teksten, maak daarom gebruik van bullet points

3. Beschrijf de werkzaamheden

Leerlingen kiezen voor vacatures waarin werkzaamheden staan die aansprekend zijn. Het laatste wat een stagiaire wil, zijn saaie eentonige werkzaamheden. Beschrijf daarom jouw werkzaamheden op een enthousiaste manier en laat leerlingen weten wat ze te wachten staat wanneer ze bij jouw bedrijf een snuffelstage gaan doen.

4. Alleen relevante informatie

Kies de informatie die je gebruikt in de vacaturetekst zorgvuldig uit. Maak de tekst niet langer dan dat nodig is.

5. Win-winsituatie

In de vacaturetekst moet duidelijk worden wat jij de leerling kan bieden en wat de leerling kan verwachten, maar ook wat zijn of haar toegevoegde waarde voor jouw organisatie is. Een stagiair levert je kennis, arbeid en een objectieve kijk op zaken. Daar tegenover staat het opdoen van praktijkervaring. Het doel van een snuffelstage is daarnaast ook zelfontplooiing en werk leveren waar hij of zij uiteindelijk trots op kan zijn. Kunnen jullie beiden iets voor elkaar betekenen? Dan heb je een win-winsituatie.

6. Checklist


Ga onderstaande punten bij langs voor een optimale stage vacature:

  • Zit er structuur in de tekst?
  • Is het duidelijk wat jouw bedrijf in houdt?
  • Is het helder dat het om een snuffelstage gaat?
  • Heb je vermeld welke werkzaamheden de leerling uit mag voeren?
  • Is er benoemd wat de leerling kan leren bij jouw bedrijf?


Ben je klaar om jouw eigen vacature te schrijven en te plaatsen?
Wil je een snuffelstage aanbieden en leerlingen werven? Schrijf dan snel je vacature en plaats hem op Platform Scholen & Bedrijven.

About the author

Kansrijke Groningers

We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze websites goed werken en veilige analytische cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te bieden.