Skip to main content

Zo zorg je voor een boeiende, unieke gastles.

Gastlessen bieden jongeren de mogelijkheid om in hun vertrouwde omgeving kennis te maken met verschillende bedrijven uit de regio Noord-Groningen. Door in aanraking te komen met verschillende beroepen komen ze erachter waar hun interesses liggen, wat kan bijdragen aan een passende keuze voor een vervolgopleiding. 

Het geven van gastlessen heeft verschillende voordelen voor jouw bedrijf. Zo maak je kennis met de nieuwe generatie werknemers, vergroot je de naamsbekendheid van je bedrijf uit en draag je bij aan het toekomstproof maken van het onderwijs. Met onderstaande tips zorg je voor een boeiende, unieke gastles.

1. Ken je doelgroep

Het is belangrijk om vooraf te weten aan wie je de gastles gaat geven. Een jonge doelgroep betekent over het algemeen dat ze niet lang willen stilzitten en luisteren, maar ook dingen willen zien en doen. Stem daarom de structuur van je gastles hier goed op af, zodat niet alleen jij, maar ook de leerlingen het meeste uit de gastles halen.

2. Voorbereiding

Een goede voorbereiding draagt bij aan een boeiende presentatie waarin jij de aandacht van de leerlingen vasthoudt. Denk na welke aspecten van jouw beroep een positieve indruk kunnen maken op leerlingen. Zorg voor een visueel attractieve presentatie, waarin tekst en foto’s of video’s elkaar afwisselen. Zo houd je de aandacht van de leerlingen beter vast.

3. Structuur

Zorg voor een goede structuur in jouw presentatie. Begin met een leuke anekdote of een kort filmpje, om zo de aandacht van de leerlingen te trekken. Vertel over makkelijk te begrijpen onderwerpen, deel je eigen ervaringen en probeer moeilijke vaktermen te vermijden. Vraag leerlingen wat zij verwachten van de gastles, zo kan je achteraf evalueren of er aan de verwachtingen is voldaan.

4. Interactie

Hoe zorg je voor interactie met je doelgroep? Neem iets mee wat jij tijdens je werk gebruikt zodat leerlingen hier vragen over kunnen stellen. Zo maken leerlingen via een laagdrempelige manier kennis met wat jouw beroep inhoudt. Heb je een kantoorbaan? Vertel leerlingen over hoe een typische dag op kantoor eruit ziet of neem ze mee door middel van een vlog. Door te laten zien wat jouw beroep inhoudt zorg je automatisch voor interactie, door te vertellen en vragen van leerlingen te beantwoorden. Wil je de leerlingen extra motiveren? Het winnen van een kleine prijs is vaak een goede motivator. Om jouw gastles af te sluiten kan het uitdelen van promotiemateriaal als pennen, notitieboekjes, stickers en petten natuurlijk niet ontbreken. Dit wordt erg gewaardeerd door leerlingen en zo maak je ook nog eens extra reclame!

Wat je ook doet, met bovenstaande tips zorg je voor een onvergetelijke indruk en breng jij je passie over op de leerlingen. Is het geven van een gastles ook iets voor jou? Meld je dan nu gratis aan!

About the author

Kansrijke Groningers

We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze websites goed werken en veilige analytische cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te bieden.